Тематичні тури, особливо приватними виноробнями до Європи, явище не рідкісне й давно працює на невичерпний потік туристів.
Чим приваблива така поїздка, що окрім знайомства з країною, невеликими провінціями, сімейними шато та в цілому культурою іншого народу, ви отримуєте ще й гастрономічний екскурс, дегустуючи на приватних сироварнях, виноробнях та фермах локальну кухню.
Розкішні обіди, різноманітні дегустації також супроводжуються можливістю привезти у якості сувеніра унікальні продукти, створені за сімейними рецептами, що передавалися з покоління в покоління.
2021 рік — це ідеальний час для подорожів Україною і дослідження невідомих і незвіданих містечок рідної землі, які як справжні скарбниці, чекають, щоб їх знайшли і відкрили. Одним з таких місць є Бессарабія. Історичний регіон Бессарабія – це область між Чорним морем та річками Дунай, Прут й Дністер. Здебільшого, в неї входили сучасні Одеська та Чернівецькі області. Ми зупинимося на Одеській частини, бо більша частина сучасної Бессарабії знаходиться саме тут.
Бессарабська гастрономічна культура об’єднала в собі традиції молдаван, євреїв, греків, болгар, вірмен, турків, німців, скіфів та буджацьких татар. Таке різномаїття південних народів, сприятливий клімат, велика кількість річок та родюча земля і стали каталізатором для розвитку виноробства. Практично у кожної сім’ї, що має землю, обов’язково є свій виноградник, інакше тут фермерство просто неможливе.
Сімейні виноробні давно перейшли від маленького домашнього виробництва «для себе» на високі стандарти виробництва якісного вина, з дотриманням технологій, використанням сучасного обладнання, ретельно відбираючи сорти винограду та додавши до процесу любов до своєї справи. Все це робить вино якісним і незабутнім.
Планувати свій тур, щоб максимально насолодитися винними спеціалітетами, варто по маршруту Ізмаїл – Шабо – Одеса. Рекомендуємо розпочати зі столиці Бесарабії – міста Ізмаїл, що є найбільшим портом на Дунаї в Україні. Вибір виноробів тут дуже широкий, наприклад, в Ізмаїлі варто відвідати справжній винний льох з історією «Vinaria». Час побудови даного винного льоху датується серединою 19 століття і розташований в старій частині міста. Колись тут проходив історичний підземний хід, яким з’єднувався торговий центр з фортецею Ізмаїл. Оригінальний антураж гармонує з сучасним авторським дизайном інтер’єру, склепінчаста стеля і старовинні арки надають льоху неповторну атмосферу.
Продовжити знайомство з виробництвом вин і в цілому нетривіальним Південним краєм радимо в сучасному та дуже відомому на весь південь України — Центрі культури вина Shabo, недалеко від міста Білгород-Дністровський. Це унікальне сучасне виробництво, що налічує більше ніж 1200 гектар виноградників. Тут ви зможете подивиться справжній процес створення вина, взяти участь у дегустації, відвідати музей виноробства. На сьогодні даний центр — унікальне туристичне відкриття та культурна спадщина Європи, що включена в європейську карту музеїв вина. Партнером та місцем, де окрім самого центру культури вина, ви зможете продегустувати рідкісні вироби виноробства — є п’ятизірковий Premier Hotel Odesa. У ресторані готелю La Fiera, окрім того, що ви зможете скуштувати страви класичної та сучасної одеської кухні, є винна кімната, де за допомогою професійного сомельє вам продемонструють повну колекцію преміальних вин Shabo. Та навіть більше, тільки у Premier Hotel Odesa представлена лімітована колекція вин, розроблена спеціально у партнерстві з Premier Hotels and Resorts. П’ятизірковий сучасний готель мережі Premier відкрився влітку 2020 року, налічує більш ніж 200 номерів, та має навіть номери обладнані кухнею, для максимально комфортного проживання з дітьми. У березні 2021 року також відкрився преміальний Premier Odesa Wellness Club з 15 метровим басейном, окремим басейном для дітей, банним комплексом, масажними кабінетами та розкішним спа.
Завершити тур місцями виноробства Південного краю пропонуємо у безпосередньо місті-герої Одеса.
Одним з найвідоміших місць Одеси є відомий дім коньячної справи «Шустов». Коньячний дім має власний та єдиний в Україні музей конячної справи з безліччу експонатів. Під час дегустації ви зможете скуштувати лінійку коньяку одеського заводу від 3 до 40 років витримки. Ви ознайомитесь з історією коньячного дому, дізнаєтесь безліч цікавих деталей про бондарне виробництво та витримку коньячних спиртів, історію династії Шустових, побачите у кінозалі історичну стрічку та зможете на власні очі побачити у деталях історію легендарного напою на виставці. Деякі експонати виставки датуються кінцем XIX – та початком XX сторіччя. Ще одним з відомих та цікавих місць є Національний науковий центр «Інститут виноградарства і виноробства імені В.Є. Таїрова»або у народі Інститут Таїровських вин.
Завдяки дуже ретельно відібраним сортам винограду, тут народжуються вироби виноградного мистецтва. Найрізноманітніші букети ароматів відкриються для вас під час дегустації, найцікавіші секрети виробництва вин та найвідоміші винні погреби в Одесі.
Насправді, зупинившись в Одесі, насичений гастротур ексклюзивними винами, устрицями, сирами та навіть равликами можна провести, що найменш протягом тижня й навіть місяця. У будь-якому разі, щоб ви не обрали для своєї подорожі дегустаційне різномаїття Бесарабії залишить у вашому серці найтепліші спогади.