Піст закінчується. На ринку жваво скуповуються господарі й господині. Прошмигнувши між торгівельними рядами, зазираючи у м’ясо-сирні ятки, а ще в цукерні та хлібобулочні, кореспонденту порталу «Вголос.ZT» вдалося дізнатися чи дорого, чи… занадто дорого буде скласти козубок для розговіння?
Святити паску, яка визирає із поліетиленового пакету сьогодні, погодьтеся, не модно, не по-українськи, точніше. Отже, почнемо із самого коша – його ціна на сьогодні – від 70 до150 грн. Зазвичай купують один раз і на багато років, тож економити нелогічно.
Далі – яйця для крашанок. Звісно, краще домашні. Якщо купувати з рук «бабусі», то ціна складатиме 25 грн за десяток. Ціна на паску, як хлібобулочний виріб, залежно від виробника, коливається в межах від 6 до 15 грн , а якщо творчо оформлена цукровими квітами, то від 38 до 50 грн.
«Я продаю паски, випечені у Коростишеві. Вони маленькі, зручної форми, влізуть у будь-який кошик. Навіть у таку невелику випічку входить ізюм та інші обов’язкові інгредієнти. Щоб було смачно. Люди розкуповують. Хто по одній-дві, а хто й по декілька одразу» – розповіла продавець Ольга.
Як ознака закінчення посту – дозвіл споживати білок тваринного походження, простіше м’ясо, ковбаси. Готові вироби до свят у ціні не зросли.
Свинина, наприклад «на битки», до свят накинула собі у вартості 15 гривень. Тобто, сьогодні купуємо по 90 – 95 грн. А от ціна на сальце приємно порадувала – від 50 грн знизилася до 25-30 грн.
Для заощадливих покупців – економ варіант – м’ясо птиці. Домашня курка та гуска «з рук» – стабільно від 140 грн до 240 грн за тушку, залежно від ваги. Чого не скажеш про птицю від приватного виробника.
«Курятина коштувала 36,50, а зараз 40,50 грн за кілограм, тобто подорожчала на 4 грн. Звісно й інші складові (гомілка, крила, печінка фарш) піднялися в ціні. Покупці трапляються різні: хто економніший – закуповується на 50 грн, дехто – на 400 грн. Активно купують усі складові птиці – готуються ж до свята!», – розповіла журналістам продавець м’ясного павільйону на Житньому ринку Антоніна Терещук.
Неможливо оминути солодощі. Як же без них на гучних родинних застіллях. Тут, власне, сказати багато нічого – дорого! Дорого було й раніше!. Однак, люди купують. Ціна одноразової закупи солодощів – від 50 до 200 грн. А для гурманів – оригінальна шоколадна мушля із десятьма кольоровими яйцями і зайцем – також із шоколаду. Ціна питання – 220 грн.
Масло, сир не дорожчали. За раз покупець витрачає приблизно 70 – 80 грн. Сир нині по 95 – 108 грн за кг, а якісне масло 84-100 грн.
Два тижні тому подорожчала гречка – замість 36 віддаємо 38 грн за кілограм. У піст на неї великий попит. Олія сьогодні – від 100 до 115 грн за три літри.
Дбайливі господині зазвичай закуповуються раніше. Зберігають яйця у холодильнику. М’ясо – в морозилці. Готують власноруч. В середньому кошик зібрати – 300 – 600 грн.
Корзину господиня складає у суботу ввечері. До паски, м’яса, сиру, яєць, можна додати сіль, окраєць хліба, печиво, щось приготовлене власноруч. Кладуть для рідних і трохи для пожертви, а також для пригощення. Алкогольні вироби – заборонено. Кров’янку, як вид ковбаси, християнам бажано не вживати. Не освячуються також предмети – гаманці, гроші, ключі.
Нагадаємо, що у великодню ніч громадський транспорт у Житомирі працюватиме до опівночі.