Кишкова паличка на посуді: фахівці розповіли, які порушення у школах Житомира та району знайшли торік

Протягом минулого року у школах Житомира та району фахівці знайшли порушення технології приготування страв, кишкову паличку та перевищення вмісту нітратів і заліза у воді. Про це повідомили у обласному лабораторному центрі МОЗ України.

Моніторингове спостереження було проведене в 73 закладах. Зокрема, у Житомирі моніторинг охопив 22 садочки, 16 шкіл,  2 інтернати та 9  професійно-технічних закладів. У  Житомирському районі –  8 дошкільних навчальних закладів,  15 шкіл та інтернат. Фахівці лабораторно досліджували питну воду, овочі, готові страви, провели бактеріологічні дослідження об’єктів навколишнього середовища в кількості 1860 зразків, у підсумку в 45% закладів мали місце відхилення від нормативних показників.

«Протягом року в Житомирі  було відібрано і досліджено 145  проб води на відповідність вимогам Державних санітарних правил і норм 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною», із яких 4,8% досліджених проб не відповідали стандартам за  мікробіологічними показниками. За фізико-хімічними показниками – відхилень не виявлено. Порівнюючи ситуацію з Житомиром  в Житомирському районі із відібраних  і досліджених 71  проби води – 24% досліджених проб не відповідали стандартам за рахунок перевищення вмісту нітратів і заліза, заниженого РН, мікробіологічним показникам», – розповіли у лабораторному центрі.

Впродовж 2019 у Житомирі  дослідили 130  зразків готових страв на визначення калорійності, недовкладення харчових інгредієнтів спостерігалось в 6.1% випадків. Порівнюючи з містом, в Житомирському районі  із  69  зразків – 34% випадків з відхиленням від норми.

Із 46 досліджених проб готових страв на бактеріологічне забруднення   в  Житомирі  виявили  2 відхилення  порушень технології приготування страви. В Житомирському районі  із  23 досліджених  проб  готових страв – 1 відхилення.

«За звітний період  року фахівцями центру в Житомирі було досліджено  550 гігієнічних змивів на  наявність умовно-патогенної мікрофлори, в 4-х випадках  (0.7 %) виявлена кишкова паличка із столового посуду, кухонного інвентарю, що свідчить про незадовільне утримання харчоблоків та недотримання працівниками правил особистої гігієни. В Житомирському районі  із  315 досліджених  гігієнічних  змивів – в 3 (1 %) виявлена кишкова паличка відповідно», – йдеться у повідомленні.

По виявленим відхиленням від вимог законодавства були повідомлені керівники навчально-виховних закладів, Держпродспоживслужба та органи місцевого самоврядування для вживання заходів реагування.

Нагадаємо, через порушеня правил гігієни у дитячому садку спалахнув вірусний гепатит А. На 72 промислових підприємствах області не дотримуються норм гігієни та охорони праці.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *