Фахівці санітарно-гігієнічної лабораторії ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр» на вміст нітратів дослідили ряд ранніх овочів, придбаних на продовольчому ринку «Житній». За результатами досліджень виявлено перевищення допустимого вмісту нітратів в усіх досліджених пробах. Про це повідомили у ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр».
«Цьогоріч фахівцями ДУ «ЖОЛЦ МОЗ України» за зверненнями громадян на вміст нітратів було досліджено ранню капусту, огірки та редьку, придбаних на продовольчому ринку «Житній». За результатами досліджень виявлено перевищення допустимого вмісту нітратів в усіх досліджених пробах. Огірок свіжий містив нітратів 704,8 мг/кг, редька – 3670,4 мг/кг, капуста рання – 1865 мг/кг, що перевищує максимальні рівні в 1,8, 1,5 та 2,1 рази відповідно», – йдеться у повідомленні.
З метою придбання якісної та безпечної продукції, фахівці лабораторного центру наполегливо рекомендують покупцям цікавитися результатами лабораторних досліджень щодо вмісту в овочах нітратів, залишків пестицидів тощо. У продавців обов’язково повинні бути документи, що засвідчують якість та безпечність партії товару. Тож кожен продавець на ринку повинен мати експертний висновок лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, де зазначено рівень нітратів у овочах. У магазинах на кожну партію овочевої продукції повинні бути сертифікати якості.
Небезпека споживання продуктів харчування із завищеним вмістом нітратів полягає у тому, що нітрати під впливом кишкової мікрофлори відновлюються до нітритів, які призводять до розвитку гіпоксії та загальної інтоксикації. Встановлено, що нітрити в організмі людини можуть утворювати нітрозаміни, яким властива канцерогенна дія. Останні характеризуються широким спектром токсичної дії і можуть викликати пухлини різної локалізації. Тому ВООЗ рекомендує обмежити вплив нітратів на населення до мінімального рівня.
Прості поради фахівців стануть у нагоді покупцям ранньої овочевої продукції:
- купуйте овочі та фрукти лише в місцях офіційної торгівлі, уникайте стихійних ринків;
- для придбання безпечної продукції поцікавтеся у продавця документами про їх безпеку та якість;
- не купуйте пошкодженої та розрізаної продукції;
- перед споживанням ретельно мийте овочі та фрукти під проточною водою;
- первинна кулінарна обробка овочів (очищення від шкірочки, поверхневих листків тощо), бланшування, відварювання, тушкування – дозволять зменшити вміст нітратів на 20-30%;
- надлишковий вміст нітратів суттєво можна знизити, потримавши розрізані овочі кілька хвилин у воді.
Варто звернути увагу і на те, що овочеві культури можуть піддаватися і бактеріальному забрудненню. Тому перед вживанням їх потрібно ретельно мити.
Нагадаємо, біля ботанічного саду виявили несанкціоновані скиди нечистот і фекалій у річку Путятинку.