З початку року фахівці ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр МОЗ України» дослідили 438 проб харчових продуктів на вміст радіоцезію-137 у районах, що постраждали від Чорнобильської катастрофи. Перевищення допустимих рівнів вмісту радіоцезію виявлені у 15 пробах. Про це повідомили на офіційному сайті державної установи «Житомирський обласний лабораторний центр МОЗ України».
“Найбільш забрудненими продуктами залишаються дикорослі гриби. Відсоток перевищення в області по грибах становить 29,7%: у Кростенському районі-70,0%, у Малинському районі- 20% , в Овруцькому районі- 6,7%. М’ясо з перевищенням ДГН 6.6.1.1-130-2006 зареєстрували в 12,0% досліджених проб (із 25 проб) за рахунок м’яса дичини. По Малинському району перевищення становить 18,2%, по Народицькому району 33,3%. Перевищення по молоку зареєстровані в 1,8% досліджених проб (із 56 проб) по області, та зареєстровані лише в Олевському районі, із 22 досліджених проб перевищення виявили в одній пробі, що становить 4,6%. У досліджених пробах ягід та лікарської сировини за перший квартал 2018р. перевищень ДГН 6.6.1.1-130-2006 не зареєстрували”, – йдеться у повідомленні.
Нагадаємо, концентрація шкідливих речовин у повітрі Житомира перевищує норму. найвищий рівень радіоактивного забруднення атмосферного повітря зафіксований у Коростенському районі. Найнижчий рівень природного гамма-фону – у Новоград-Волинському районі.