З початку року фахівці ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр МОЗ України» дослідили 1 тис. 509 проб харчових продуктів на вміст радіоцезію-137 у районах, що постраждали від Чорнобильської катастрофи. Перевищення допустимих рівнів вмісту радіоцезію встановлено в 79 пробах. Про це повідомили в обласному лабораторному центрі МОЗ України.
За результатами радіомоніторингу продуктів харчування найбільш забрудненими харчовими продуктами є дари лісу і м’ясо дичини.
«На першому місці по забрудненості радіоцезієм знаходяться гриби. Перевищення по дикорослим грибам виявили у 53 пробах із 147 досліджених проб. Зокрема, у Коростенькому районі дослідили 48 проб – перевищення по вмісту радіоцезію встановили в 26 пробах, в Овруцькому із 41 дослідженої проби перевищення встановили у 18. Високою залишається забрудненість лісових ягід. Зокрема, в Овруцькому районі із 22 досліджених проб 14 не відповідають вимогам ДГН 6.6.1.1-130-2006. М’ясо з перевищенням ДГН 6.6.1.1-130-2006 зареєстрували за рахунок дичини. Перевищення по лікарській сировині зареєстровані в Новоград-Волинському районі (із 6 досліджених проб 2 з перевищенням ДГН 6.6.1.1-130-2006). Із 128 досліджених проб молока перевищення зареєстрували у двох пробах, зокрема в Овруцькому та Олевському районах», – йдеться у повідомленні.
Найменування продуктів | 9 місяців 2017р. | 9 місяців 2018р. |
к-сть дослід. проб/ % перевищень | к-сть дослід. проб/ % перевищень | |
М’ясо | 74/12,2 | 66/10,6 |
Молоко | 248/3,2 | 128/1,6 |
Гриби | 171/36,3 | 147/36,1 |
Ягоди | 84/8,3 | 136/10,0 |
Лікарська сировина | 15/20,0 | 36/5,6 |
Хліб та хлібопродукти | 101/- | 109/- |
Риба | 25/- | 25/- |
Овочі | 1071/- | 690/- |
Всього | 2002/4,4 | 1509/5,2 |
Варто зауважити, що порівняно з даними лабораторних досліджень, які проводились санепідслужбою в 90-х роках, рівень забрудненості дикоростучих грибів та ягід зменшився з 52-78% до 30-40%. Даний факт свідчить про поступову стабілізацію ситуації в області з радіаційної ситуації на територіях, що зазнали ураження внаслідок аварії на ЧАЕС.