У пришкільних таборах Чуднівського, Житомирського, Попільнянського, Лугинського та низці інших районів спеціалісти лабораторного центру зареєстрували недовкладання харчових інгредієнтів у готові страви. Крім того, із досліджених зразків питної води – майже четверта частина не відповідає санітарним вимогам. Про це повідомили в обласному лабораторному центрі.
З початку року у 195 таборах було відібрано і досліджено понад 715 проб питної води на відповідність вимогам Державних санітарних правил і норм «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною», із яких 172 (24%) досліджені проби не відповідали санітарним вимогам за рахунок перевищення вмісту нітратів, заліза та за бактеріологічними показниками.
“Найбільша кількість відібраних зразків питної води не відповідали санітарним вимогам за фізико – хімічними показниками в закладах Ружинського та Попільнянського районів по 100% , Лугинського району – 77%, Новоград – Волинського району – 63%, Радомишльського району – 50 %. За мікробіологічними показниками найбільша кількість проб води, у яких виявлено відхилення, зареєстрована у Баранівському та Ємільчинському районах – 66,6%, Лугинському – 38%, Коростенському – 35 %”, – йдеться у повідомленні.
На харчоблоках закладів оздоровлення та відпочинку відібрано і досліджено 199 зразків готових страв на визначення калорійності, з них 23 (11,5%) не відповідають нормативам.
“Недовкладання харчових інгредієнтів у готові страви зареєстрували у пришкільних таборах Чуднівського, Житомирського, Попільнянського, Лугинського та низці інших районів. Із 335 проб готових страв на визначення мікробіологічного забруднення, не відповідали нормативним показникам – 16 (4,7%) зразків, це в пришкільних таборах Попільнянського, Ружинського, Баранівського, Пулинського районів”, – додали у лабораторному центрі.
Крім того, за оздоровчий період відібрали 3 тис. 600 гігієнічних змивів на наявність умовно патогенної мікрофлори, у 113 (3,1%) висіяна кишкова паличка із чистого посуду, кухонного інвентарю, технологічного обладнання рук та спеціального одягу кухарів, що свідчить про незадовільне санітарно – гігієнічне утримання харчоблоків, особливо у Попільнянському, Бердичівському, Новоград – Волинському районах.
До слова, з початку підготовки закладів оздоровлення та відпочинку до оздоровчого сезону фахівці обласного лабораторного центру обстежили понад 195 закладів оздоровлення та відпочинку та здійснили більше 5 тис. лабораторних та інструментальних досліджень.
Нагадаємо, що у школах області знайшли порушення, які призводять до хвороб зору серед школярів. У психіатричних інтернатах області підопічних утримують у нелюдських умовах.