У навчально-виховних закладах області виявили порушення у дотриманні санітарно-гігієнічного, протиепідемічного режимів, порушення технології приготування страв та безвідповідальне ставлення працівників закладів до виконання своїх функціональних обов’язків. Все це може призвести до росту захворюваності на гострі кишкові інфекції та виникнення харчових отруєнь серед дітей. Про це повідомили у головному управлінні Держпродспоживслужби в Житомирській області.
«З метою оцінки якості харчування дітей у навчально-виховних закладах спеціалісти Держпродспоживслужби Житомирської області здійснювали державний нагляд та моніторинг стану харчування дітей в даних закладах. За результатами їх проведення встановлено, що на протязі останніх років спостерігається тенденція до збільшення кількості проб готових страв, які не відповідають гігієнічним нормативам. Так, питома вага проб з відхиленнями по калорійності у 2018 році в навчальних закладах області становила 20,9% проти 9,5% у 2017 році (5,5% у 2016 році). Необхідно відмітити, що показники відхилень по калорійності готових страв у 2018 році порівняно із 2017 роком, зросли, як у місті Житомирі, так і у всіх районах області, при цьому перевищують середньообласний показник нестандартних проб з відхиленнями по калорійності показники в навчальних закладах Андрушівського, Брусилівського, Хорошівського, Лугинського, Любарського, Малинського, Народицького, Новоград-Волинського, Пулинського, Овруцького, Попільнянського, Радомишльського, Романівського і Черняхівського районів», – йдеться у повідомленні.
Показник відхилень бактеріального забруднення готових страв також продовжує зростати з року в рік, і становив по області у 2018 році 8,8%. Випадки бактеріального забруднення готових страв реєструвалися у навчальних закладах всіх районів області крім Народицького району та Житомира.
Показник позитивних змивів з обладнання, розроблювального інвентарю, посуду, рук та санітарного одягу працівників харчоблоків на умовно-патогенну мікрофлору у 2018 році становив 6%, проти 6,9% у 2017 році (6,4% у 2016 році). Вище середньообласного показник позитивних змивів зареєстровано у навчальних закладах Андрушівського, Бердичівського, Хорошівського, Житомирського, Коростенського, Лугинського, Любарського, Народицького, Овруцького, Ружинського, Черняхівського районів. Випадки незадовільної термічної обробки готових страв у 2018 році зареєстровано в навчально-виховних закладах Баранівського, Житомирського, Коростишівського, Лугинського та Новоград-Волинського районів.
У 2016 році відхилень від гігієнічних нормативів щодо термічної обробки готових страв в навчально-виховних закладах області виявлено не було.
Нагадаємо, вимушені “канікули” у житомирській школі, де масово захворіли діти, продовжили. У восьми районах області 100% перевірених зразків питної води не відповідають санітарним вимогам.