Комунальники почали кронувати дерева у центральних скверах Житомира. У деяких з них це роблять вперше. Наразі працівники комунального підприємства “Зеленбуд” активно працюють у скверах, що на Замковій горі та біля драмтеатру. За словами начальника дільниці по догляду за зеленими насадженнями КП “Зеленбуд” Назара Калиновського, кронування не лише додасть старим деревам естетичного вигляду весною, але й значно їх омолодить, додавши зеленим насадженням 10-15 років “життя”.
“Дерева кронують разом із настанням холодів тому, що у цей час уповільнюються процеси життєдіяльності дерева, уповільнюється сокорух. Тому рани, які наносяться дереву, воно легше переносить. З настанням весни та з початком інтенсивного сокоруху у дерева, сплячі бруньки прокидаються та дають хорошу поросль, яка дає акуратну “шапочку” і відростає рівномірно, утворюючи гарну крону. Якщо насадження перестійні, якими є більшість посадок у місті, то це потрібно робити хоч раз за період життя дерева. Цим самими ми даємо йому додатково 10-15 років життя”, – розповів Назар Калиновський.
За його словами, у сквері біля Замкової гори дерева кронують вперше за весь час. Більшість дерев “перестійні”, тому їх потрібно або зрізати та насаджувати нові, або ж омолодити кронуванням.
“В основному ці два сквери формують каштан та липа. Кронують всі дерева, але різний підхід до листяних та хвойних. Хвойні дерева починають підсихати знизу до верху. І ми просто їх чистимо та видаляємо сухі гілки. Кронування листяних дерев буває різної інтенсивності, зокрема, при інтенсивному – залишається лише стовбур. Липа та каштан “відходять” від цього легко, а береза набагато важче. Тому її практично не кронують”, – додав Калиновський.
Після роботи у скверах комунальники перейдуть до кронування рядових посадок в місті. Мова йде про дерева, які ростуть вздовж доріг. Завдяки цьому вдасться позбутися омели, сухих гілок, які падають на тротуар, та загрози обриву електромережі. Кронування триватиме до середини березня. У деяких випадках відбуватиметься і літом, якщо цього вимагатиме ситуація.
Автор фото: Дмитро САВЧЕНКО.