У Житомирській області спалах вірусного гепатиту А

За інформацією Державної санітарно-епідеміологічної служби України, у селі Садках  Житомирської області виявили спалах вірусного гепатиту А, що виник серед школярів загальноосвітньої школи. Захворіло 4 дітей віком до 15 років. Про це повідомляє прес-служба облдержадміністрації.

Працівники Держсанепідслужби провели санітарно-епідеміологічне обстеження в осередку захворювання, відібрали проби. Дослідження тривають.

Вірусний гепатит А – це висококонтагіозне інфекційне захворювання людини, яка є єдиним джерелом вірусу у природі. Вірус є надзвичайно стійким до дії фізико-хімічних чинників та тривалий час може зберігатися в навколишньому середовищі. Джерелом інфекції є хвора людина, насамперед з безсимптомними формами захворювання, яка не викликає підозри у оточуючих. Групою ризику, сприйнятливою до захворювання, є неімунні люди (не щеплені або ті, хто не хворів на гепатит А)”, – йдеться у повідомленні.

В організм здорової та чутливої до вірусного гепатиту А людини вірус потрапляє через рот з забрудненою водою, харчовими продуктами, за допомогою забруднених рук або інфікованих предметів.

Житомирська область відноситься до географічної зони, де циркуляція вірусу гепатиту А відносно висока.

Щоб уникнути захворювання, фахівці санітарно-епідеміологічної служби рекомендують:

  • вживати якісну питну воду, що подається водопровідними джерелами централізованого та нецентралізованого водопостачання, котрі контролюються комунальною службою та держсанепідслужбою;
  • воду з нецентралізованих джерел (колодязів, свердловин тощо) перед вживанням кип’ятити;
  • не використовувати воду із сумнівних джерел;
  • не вживати продукти, придбані на стихійних ринках;
  • ретельно мити перед вживанням овочі та фрукти;
  • дотримуватись технологічного (температурного) режиму приготування їжі;
  • регулярно мити руки.

Проте найбільш реальним засобом профілактики є вакцинація сприйнятливого прошарку населення, в першу чергу, осіб з груп ризику: контактних у вогнищах інфекції, дітей, вихователів, вчителів та працівників харчоблоків дитячих навчальних закладів.

Нагадаємо, що наприкінці березня рівень захворюваності на грип та ГРВІ зріс на 41,9 %.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *