З нагоди Дня Преображення Господнього у Свято-Михайлівському кафедральному соборі Житомира 19 серпня відбулись святкові богослужіння, а після завершення Божественної Літургії священники освітили яблука, принесені парафіянами.
«За народною традицією Преображення називається Другим Спасом або Яблучним Спасом. Народну назву свято отримало через те, що, відповідно до Типікону, у цей день освячується виноград нового врожаю та інші плоди, а там, де його немає – яблука, після чого дозволяється їх вживати в їжу. Це пов’язано з тим, що в Греції (раніше – Візантії) виноград достигав якраз у цю пору року. А перші плоди віруюча людина завжди приносила у храм як свою жертву Богу і для освячення всього врожаю», – розповіли у прес-службі Свято-Михайлівського кафедрального собору.
Фото прес-служби Свято-Михайлівського кафедрального собору у Житомирі.